Συχνές Ερωτήσεις

Λαμπτήρες LED : τι είναι & ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

 

Οι λαμπτήρες LED αξιοποιούν την τεχνολογία LED ( Light Emitting Diode), που παράγει φως μέσω παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη φορά ορθής πόλωσης μέσα από ημιαγωγό. Το παραγόμενο φως διαφοροποιείται βάσει της χημικής σύστασης του ημιαγωγού.

Το βασικό χαρακτηριστικό των λαμπτήρων LED είναι το μεγάλο ποσοστό μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε φωτισμό σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (οι οποίοι μετατρέπουν σε φως μόνο το 15% της ενέργειας που καταναλώνουν ενώ το υπόλοιπο 85% μετατρέπεται σε θερμότητα).

 

Σε τι άλλο διαφέρει ο LED φωτισμός από τις παλαιότερες τεχνολογίες;

 

Μία σημαντική διαφορά του LED φωτισμού από τις παλαιότερες τεχνολογίες φωτός είναι η διαφορά στην κατανάλωση, η οποία μπορεί να φτάσει και το 90%! Επιτυγχάνουν επομένως σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας & χρημάτων. Επιπλέον, οι κοινές λάμπες περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον, ενώ οι λάμπες LED δεν περιέχουν τοξικές ουσίες . Έχουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής , ενώ η απόδοσή τους διατηρείται σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Που πρωτοεφαρμόστηκαν τα LED ;

 

Τα προϊόντα LED φωτισμού χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σε ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές για τη φωτεινή ένδειξη λειτουργίας τους, καθώς και για να αποδώσουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και εφέ φωτισμού σε ειδικές περιπτώσεις (αρχιτεκτονικός φωτισμός κ.α.).

Πλέον, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων τους στην οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος και την απόδοσή τους, τα LED εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

 

Τι είναι τα Lumens και η Efficacy ;

 

Η φωτεινότητα των LED μετράται σε Lumen ( μονάδες λούμεν ) και η efficacy είναι η αποδοτικότητα φωτισμού (ο λόγος της φωτεινής ενέργειας που παράγεται σε Lumens προς την ενέργεια που καταναλώνεται σε Watt . Για παράδειγμα, Ε= 5 lumen / W σημαίνει ότι ένας λαμπτήρας LED παράγει φωτεινότητα 5 lumens για κάθε Watt που καταναλώνει).

 

 

Ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας λάμπας LED ;

Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ενώ μια λάμπα πυρακτώσεως δεν έχει περισσότερες από 1.000 έως 2.000 ώρες ζωής (ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ώρες για τους λαμπτήρες φθορισμού), οι ώρες λειτουργίας μια λάμπας LED ξεκινούν από τις 25.000 και φτάνουν έως και τις 200.000 ώρες.

Οι λαμπτήρες LED δεν καίγονται όπως οι κοινές λάμπες, απλώς μειώνεται η απόδοσή τους σε σχέση με την στάθμη του φωτός που εκπέμπουν.

 

Γιατί οι λάμπες LED δεν θερμαίνονται όπως οι κοινές λάμπες;

 

Τόσο στους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως όσο και τις υπόλοιπες παλαιότερες τεχνολογίες φωτισμού, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται μετατρέπεται σε θερμότητα και μόνο ένα μικρό μέρος της ενέργειας μετατρέπεται σε φως.

Αντίθετα, οι λάμπες LED χρησιμοποιούν το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρισμού που καταναλώνουν για την παραγωγή φωτός ενώ οι απώλειες σε θερμότητα είναι ελάχιστες. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο ένας λαμπτήρας LED 10 W παράγει τόσο φως όσο μια παραδοσιακή λάμπα πυρακτώσεως 70 W - 100 W .

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ροοστάτη ( dimmer ) με φωτισμό LED ;

Φυσικά. Σήμερα υπάρχουν πλήθος προϊόντων LED που είναι ντιμαριζόμενα. Ανάλογα με την εφαρμογή μας και το dimmer που χρησιμοποιούμε επιλέγουμε και τα αντίστοιχα ντιμαριζόμενα προϊόντα.

Πόσο χρόνο χρειάζονται οι λαμπτήρες LED για να φτάσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους;

Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες, ο LED φωτισμός αποδίδει το μέγιστο της δυναμικότητας του αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία.

 

Αν αντικαταστήσω τον λαμπτήρα LED απλώς πετάω τον παλιό στα απορρίματα;

 

Αν και οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες, είναι προτιμότερο να μην τους αντιμετωπίζουμε όπως τα υπόλοιπα οικιακά απορρίματα. Θα πρέπει να δώσετε τον λαμπτήρα σε κάποιο σημείο συλλογής ηλεκτρονικών αποβλήτων ώστε να ανακυκλωθούν.

 

Πώς βοηθά η χρήση λαμπτήρων LED τους επαγγελματίες;

 

Με τους λαμπτήρες LED οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν:

 

  • Μείωση των δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα έως και 90%

  • Ανάδειξη και πιο αποτελεσματική προβολή των προϊόντων τους

  • Σωστό & ελκυστικό φωτισμό του χώρου για τους πελάτες

  • Αύξηση των πωλήσεων.

Πώς προστατεύεται το περιβάλλον από τη χρήση των LED ;

Οι λαμπτήρες LED είναι 100% ανακυκλώσιμοι και δεν περιέχουν τοξικά ή χημικά υλικά, ενώ λόγω ελάχιστης κατανάλωσης συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, λόγω της ελάχιστης θερμότητας που εκπέμπουν δεν συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας ενός χώρου. Η μεγάλη διάρκεια ζωής τους αποτρέπει τη συχνή αντικατάσταση και επομένως εξοικονομούνται υλικά κατασκευής, ενώ αποτρέπεται η κατασκευή κοινών λαμπτήρων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ακόμη, οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν υπέρυθρη ή UV ακτινοβολία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν το ελληνικό κράτος αντικαθιστούσε τον υπάρχοντα δημόσιο φωτισμό στους στύλους των επαρχιακών και συνοικιακών οδών (υπολογίζονται σε περίπου 5.500.000 λαμπτήρες των 250 Watt ), η ελληνική οικονομία θα εξοικονομούσε ετησίως ενέργεια που αντιστοιχεί σε 4.500 Terawatt , ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα έφτανε τους 4.500 Μ ton !

Η εξοικονόμηση αυτή θα αρκούσε για τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα!

Εναλλακτικά, θα αντιστοιχούσε στο να φυτέψει κανείς 80 εκατομμύρια δένδρα!

Ως προς το κόστος της επένδυσης, αυτό δεν θα ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο - αν υπολογίσουμε το κόστος της κιλοβατώρας στα 0,20/€ - μπορεί να αποσβεστεί σε 1-1,5 χρόνο.

The Led Company Logo

© 2014 theledcompany

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας στο: