LED φωτισμός εναντίον συμβατικών λαμπτήρων

Ξεκινώντας από το 2012 λόγω μιας σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να εισάγονται στο εμπόριο με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς οι led λάμπες. Στόχος ήταν με την πάροδο του χρόνου να αντικαταστήσουν εντελώς τις κλασικές λάμπες πυρακτώσεως. Αρχικά των 100 Watt και στη συνέχεια όμως και τους υπόλοιπους.

Για πολύ μεγάλο διάστημα η μόνη ενεργειακά συμφέρουσα εναλλακτική στους συμβατικούς λαμπτήρες είναι οι λαμπτήρες φθορισμού (ή CFL). Σε σχέση με τους συμβατικούς καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και διαρκούν αρκετά περισσότερο. Έχουν βέβαια και το τεράστιο μειονέκτημα της επικινδυνότητας: αν σπάσουν (είναι αρκετά εύθραυστοι) απελευθερώνουν μικροποσότητες τοξικών ουσιών. 

Led
Led

Οι λαμπτήρες φωτοδιόδων (LED) είναι νέας τεχνολογίας λαμπτήρες που υπερτερούν όχι μόνο ενάντια στους συμβατικούς λαμπτήρες αλλά και ενάντια στους οικονομικότερους λαμπτήρες φθορισμού: είναι ακίνδυνοι, έχουν τεράστια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα ο led φωτισμός θεωρείται πολύ καλής ποιότητας και κατά κανόνα επαρκούς έντασης για τις καθημερινές δουλειές. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συμβατικοί γλόμποι πυρακτώσεως των 100 Watt μετατρέπουν σε φως μόλις 1% της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το κύριο μειονέκτημα για τις LED ήταν μέχρι πρόσφατα το κόστος τους, αφού ανάλογα την μάρκα και την απόδοση θα μπορούσαν να στοιχίζουν μέχρι και 50 ευρώ. Ακόμη όμως και στη χονδρική, σε σύγκριση με τον συμβατικό φωτισμό, οι τιμές τους ήταν αναλογικά αυξημένες. Κατά συνέπεια ένα εμπορικό κατάστημα δεν είχε ισχυρό  κίνητρο να τις συμπεριλάβει στα προϊόντα που διέθετε. Επομένως, η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED προχωρούσε σταθερά αλλά αργά…

Ένα άλλο πρόβλημα των λαμπτήρων LED ήταν επίσης η εκπεμπόμενη θερμότητα. Μέχρι μια εποχή οι LED λάμπες που ήταν συμβατές με οποιοδήποτε ντουί μπορούσαν να παράγουν φως μέχρι 60 Watt. Για να παράγουν περισσότερο φως, τα τσιπ των φωτοδιόδων πρέπει να παράγουν περισσότερη θερμότητα. Και δεδομένου ότι κάθε λαμπτήρας LED περιλαμβάνει πολλές φωτοδιόδους, ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων λαμπτήρων θα παράγει πολλή θερμότητα (όχι βέβαια τόση όση ένας συμβατικός λαμπτήρας), αλλά αρκετή για να καταστήσει την επένδυση σε λαμπτήρες LED προβληματική (αφού το κύκλωμα θα υπερφορτώνεται και μπορεί να καταρρεύσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο). 

Led
Led

Το 2012, στην έκθεση LightFair στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο μεγάλες εταιρείες παρουσίασαν λαμπτήρες φωτοδιόδων (LED). H Osram Sylvania, που ανήκει στον όμιλο Siemens, εισήγαγε μια αχλαδοειδή  LED  λάμπα  των 100 Watt, ωστόσο δεν εξήγησε πώς έλυσε το προαναφερθέν πρόβλημα με τη θερμότητα. Η Lighting Sciences από την άλλη, βρήκε τρόπο να παρακάμψει το πρόβλημα της θερμότητας, προσθέτοντας μέσα στη λάμπα μικρές συσκευές που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία. 

http://www.greentechmedia.com/articles/read/lightfair-2013-led-lighting-is-warm-smart-and-looks-like-what-you-know​

Ένα ακόμα εμπόδιο στη διάδοση νέων τεχνολογιών, είναι ότι τα ντουί που χρησιμοποιούμε σήμερα αναπτύχθηκαν πριν από δεκαετίες. Είναι επομένως δύσκολο να ανταποκριθούν σε πιο προηγμένα συστήματα φωτισμού. Το μέλλον των ντουί θα μπορούσε να είναι ένα σύστημα που απλώνει το φως των λαμπτήρων LED σε μεγάλες επιφάνειες. 

Η τεχνολογία δε σταματά να εξελίσσεται. Οι δαιμόνιοι ερευνητές έχουν ήδη βρει ποιο θα είναι το βήμα μετά τους λαμπτήρες LED: οι οργανικές φωτοδίοδοι (OLED) είναι στην ουσία επιφάνειες που εκπέμπουν φως, επομένως διαχέουν πολύ καλύτερα το φως από τις LED οι οποίες εξακολουθούν να εκπέμπουν φως από μεμονωμένα σημεία/ εστίες. Κάποια κινητά ήδη χρησιμοποιούν την OLED τεχνολογία για το φωτισμό της οθόνης. Και οι OLED όμως έχουν μειονεκτήματα: πρέπει να είναι σφραγισμένοι αεροστεγώς, αφού κάποια οργανικά συστατικά τους δεν πρέπει επ’ ουδενί να αλληλεπιδράσουν με το οξυγόνο.  

The Led Company Logo

© 2014 theledcompany

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας στο: