Τα Led θα αντικαταστήσουν λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου

Στη σταδιακή εξαφάνιση θα οδηγηθούν οι λάμπες πυρακτώσεως και αλογόνου δεδομένου ότι χαρακτηριζονται από πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Αν και πρόκειται για μία κατάληξη που ούτως ή άλλως θα επέλθει, μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να κάνει αυτή τη μετάβαση ακόμη πιο γρήγορη.

el.wikipedia.org/wiki/Δίοδος_Εκπομπής_Φωτός

Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας λαμπτήρων πυρακτώσεως. Στόχος είναι φυσικά η χρήση των λαμπτήρων εξοικονόμησης. Υπολογίζεται άλλωστε ότι από την κίνηση αυτή η συνολική εξοικονόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα φτάσει μέχρι το 2020 τα 39.000.000 KW ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο. Είναι βέβαιο μάλιστα ότι αν η αντικατάσταση αυτή γινόταν εξολοκλήρου με led λάμπες, η εξοικονόμηση ενέργειας όπως βέβαια και χρημάτων.

Led φωτισμός: λάμπα led
Led φωτισμός: λάμπα led

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική προσπάθεια για αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων  πυρακτώσεως είχε ήδη ξεκινήσει από το 2009 και αφορούσε τις λάμπες των 100, 75 και 60 Watt. Βέβαια τότε led λάμπες στην ουσία δεν υπήρχαν στην αγορά και συνεπώς ο καταναλωτής θα έπρεπε να καταφύγει στις λιγότερο οικονομικές και ανθεκτικές λάμπες CFL (compact fluorescent light). H απαγόρευση του 2012 πάντως αφορά τους λαμπτήρες των 25 και 40 Watt. Πρόκειται για κατηγορία που μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει ο led φωτισμός με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και διάρκειας ζωής. Φυσικά όποια επιχείρηση διέθετε στοκ, είχε το δικαίωμα να το διαθέσει μέχρι να τελειώσουν τα σχετικά αποθέματα. Είτε στο λιανικό εμπόριο, είτε στη χονδρική. Τα καταστήματα επιτρέπεται να πωλούν τους παλιούς λαμπτήρες μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.

Αν και τόσο οι λαμπτήρες CFL (compact fluorescent light) όσο και οι led λάμπες χαρακτηρίζονται ως “οικονομίας” στην πραγματικότητα ο τίτλος ανήκει ξεκάθαρα στον led φωτισμό.

en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode

Ο λόγος δεν είναι απλώς ότι έχουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία φωτισμού. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός της διάρκειας ζωής τους η οποία είναι πολλαπλάσια από τους λαμπτήρες φωτισμού ή αλογόνου.

Παράλληλα είναι και πολύ πιο ανθεκτικοί γεγονός που συνεπάγεται πολύ λιγότερες φθορές/σπασίματα ενώ επίσης δεν περιέχουν και υδράργυρο.

Led φωτισμός: λάμπα led
Led φωτισμός: λάμπα led

Αν και το αρχικό τους κόστος είναι σχετικά πιο υψηλό, σταδιακά οι τιμές για τους λαμπτήρες led μειώνονται. Είναι βέβαιο με άλλα λόγια ότι πολύ σύντομα θα αποτελέσουν μονόδρομο για κάθε ανάγκη φωτισμού. Όχι μόνο επειδή έχουν χαμηλή κατανάλωση και υψηλή αντοχή αλλά επειδή λόγω της μορφής τους έχουν και επιπλέον χρήσεις και εφαρμογές. Για παράδειγμα led ταινίες.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η χρήση των λαμπτήρων led στις περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένη ενεργειακή αυτονομία. Αν για παράδειγμα ένα σπίτι, μια σκηνή ή ένα τροχόσπιτο δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τότε αναγκαστικά θα στηρίζονται σε φωτοβολταϊκά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καθοριστικής σημασίας να προτιμηθεί ο led φωτισμός καθώς η μειωμένη του κατανάλωση σε ενέργεια θα εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ, μπαταρίες κλπ.

The Led Company Logo

© 2014 theledcompany

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας στο: