Αποδοτικότερος led φωτισμός από τη Philips

Ένας πραγματικά επαναστατικός λαμπτήρας Led παρουσιάστηκε από την γνωστή εταιρεία Philips ο οποίος μάλιστα από τους δημιουργούς του ως ο “πλέον αποδοτικός παγκοσμίως”! Δεδομένου ότι ακόμη βρίσκεται μόνο σε μορφή πρωτοτύπου δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στο εμπόριο. Παρόλα αυτά αναμένεται να τον δούμε στα καταστήματα και στη χονδρική όχι αργότερα από το 2015. Στόχος της εταιρείας είναι να αντικαταστήσει τους κοινούς λαμπτήρες φωτισμού τόσο σε επαγγελματικούς χώρους όσο και στα σπίτια.

http://www.newscenter.philips.com/main/standard/news/press/2013/20130411-philips-creates-the-world-s-most-energy-efficient-warm-white-led-lamp.wpd

Όπως αναφέρει η Philips, ο νέος λαμπτήρας led θα αποδίδει μέχρι και 200 lumen φωτισμού για κάθε Watt ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώνει. Προκειμένου να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο άλμα στην ενεργειακή απόδοση αποτελεί αυτό αρκεί να σχολιάσουμε ότι υπάρχουν λάμπες led που δεν ξεπερνούν τα 70 lumen φωτισμού για κάθε Watt, ότι οι λαμπτήρες φθορισμού φτάνουν μέχρι τα 100 lm/W, ενώ οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αποδίδουν μόνο 15 lumen φωτισμού/Watt δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται αποδίδεται ως θερμότητα.

Philips Led
Philips Led

Δεδομένου ότι Philips δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το κόστος του νέου λαμπτήρα, έγιναν αρκετά σχόλια ότι ακόμη και αν αυτό δεν είναι απαγορευτικό, σίγουρα θα είναι αρκετά υψηλό. Παρόλα αυτά εκπρόσωπος της εταιρείας σχολίασε ότι η τιμή του προϊόντος θα είναι αντίστοιχο με εκείνο των υπόλοιπων λαμπτήρων led που βρίσκει κανείς στην αγορά.

Πρόκειται φυσικά για σημαντικότατο επίτευγμα καθώς υπολογίζεται ότι το ⅕ περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως αντιστοιχεί στον φωτισμό. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μόνο οι ΗΠΑ καταναλώνουν για τις ανάγκες φωτισμού τους περίπου 200 terrawatt ηλεκτρισμού. Η υιοθέτηση του νέου λαμπτήρα της Philips όχι μόνο θα κατέληγε σε εξοικονόμηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως αλλά ταυτόχρονα θα μείωνε τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 60 εκατομμύρια κάθε χρόνο!

Τέλος, η Philips τόνισε ότι ο led φωτισμός σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την ποιότητα φωτισμού ενός χώρου καθώς η θερμοκρασία του λευκού και η απόδοση των χρωμάτων συνολικά δεν μειώνονται καθόλου.

http://www.newscenter.philips.com/main/standard/news/articles/20130411-details-of-the-200lm-w-tled-lighting-technology-breakthrough-unraveled.wpd

The Led Company Logo

© 2014 theledcompany

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας στο: